Ένα βράδυ στην Παλιά Αθήνα

Το μυστικό είναι να πάει κανείς Τετάρτη, και μεις ήμασταν τυχεροί, Τρίτη μεσημέρι κατάφερα να βρω τραπέζι! Η λαϊκή αγορά την Πέμπτη στην περιοχή λειτουργεί σωτήρια για αυτούς που έρχονται με το αυτοκίνητό τους από άλλα σημεία της πόλης. Κατά κανόνα, καλό είναι να έχουμε κάνει κράτηση μία βδομάδα πριν.

Είχαμε να πάμε καιρό και εντυπωσιάστηκα με τη ριζική ανακαίνιση του εστιατορίου και την ανοιχτωσιά που επέφερε ο νέος φωτισμός.

Η παραγγελία ήταν η κλασική, σουτζουκάκια, rib eye ταλιάτα με τρουφόλαδο και θεϊκό πουρέ μελιτζάνας στο πλάι, ψητό κοτόπουλο από μπούτι- προμαριναρισμένο, τρυφερό και πεντανόστιμο με sauce γιαουρτιού και μαγιονέζας για συνοδεία, ψητά μανιτάρια, σαλάτα ψητή εποχής μαζί με χόρτα και 2 μερίδες τζατζίκι. Όσο και αν λατρεύουμε τις τηγανιτές τους πατάτες είπαμε να δείξουμε εγκράτεια. Το κρασί που συνόδεψε τη βραδιά μας ήταν το Rose de Xinomavro 2022*, με την υψηλή οξύτητά του και τον πλούτο των αρωμάτων του (φράουλα, κεράσι, τριαντάφυλλο, τομάτα, βερίκοκο, πράσινη ελιά) συνόδεψε όλα τα πιάτα ιδανικά. Μέχρι και το ψωμί ήταν υπέροχα φρυγανισμένο και το γλυκάκι θεϊκό όπως πάντα.

Στα συν του εστιατορίου, πέρα από την αδιαμφισβήτητη καθαριότητα σε όλους τους χώρους του είναι και τα στυλάτα ποτήρια κρασιού, η αλλαγή των σερβίτσιων, ακόμα και των ποτηριών νερού όταν αλλάξαμε από φυσικό μεταλλικό σε ανθρακούχο, το γρήγορο σέρβις, η απόσταση του ενός τραπεζιού από το άλλο και η μη όχληση από μυρωδιές παρόλο που καθίσαμε κοντά στην κουζίνα.

Η χαμογελαστή ομάδα του εστιατορίου, η μεγάλη λίστα κρασιού από ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, το φιλόξενο περιβάλλον, το κατατάσσουν με ασφάλεια σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της πόλης.

Εις το επανιδείν!

*Rose de Xinomavro 2022, ΠΓΕ Μακεδονία, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, ποικιλία: Ξινόμαυρο 100%, abv. 12.5%

Αμπελουργικά και οινολογικά στοιχεία:

Αμπελώνες: Φυτειά, άνυδροι και νεαροί σε ηλικία

Υψόμετρο: 450-650μ.

Πιστοποίηση: Βιολογική

Εδάφη: Ελαφριάς σύστασης, πετρώδη με βάση το σχιστόλιθο και το γρανίτη

Μικροκλίμα: Θερμοηπειρωτικό- οι ψυχροί και ισχυροί άνεμοι από τη θάλασσα και το όρος Βέρμιο κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών είναι ευεργετικοί, καθώς μεγαλώνουν τη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας και ρίχνουν το μέσο όρο θερμοκρασίας γενικότερα στο υψόμετρο αυτό.

Τρύγος: Πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη

Οινοποίηση: Εκχύλιση για 10h., η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει με γηγενείς ζύμες και διαρκεί 5-6 μήνες.

Στην υγειά σας!

Απολαμβάνετε υπεύθυνα.

#consumealcoholinmoderation

Νηστίσιμα της Σαρακοστής

Χρόνια πολλά σε όλους! Σήμερα γιορτάζει η Ελλάδα και οι Έλληνες απανταχού της υφηλίου.

Για όσους τηρούν τη νηστεία και το έθιμο, σήμερα επιτρέπεται το ψάρι- έχει καθιερωθεί να τρώμε μπακαλιάρο με χειροποίητη σκορδαλιά. Στην οικογένειά μου συνηθίζουμε να κάνουμε δύο σκορδαλιές, τη μία με καρύδι και την άλλη με πατάτα.

Για όσους αποφεύγουν τα τηγανητά, υπάρχει και η επιλογή ψησίματος του μπακαλιάρου στο φούρνο με χορταρικά (βλέπε φώτο) ή με πατάτες. Οι συνταγές στο διαδίκτυο πολλές, όπως και στα βιβλία μαγειρικής ή στα τετράδια συνταγών των γονιών / παππούδων.

Οι φωτογραφίες από μπακαλιάρους που ακολουθούν είναι σημερινές από φίλους μου που είχαν την καλοσύνη να τις μοιραστούν μαζί μας ή δικές μου μαγειρικές αρχείου:

Σήμερα, για όσους τηρούν τη νηστεία, επιτρέπεται και η κατανάλωση αλκοολούχων. Εμείς θα το γιορτάσουμε με το βιολογικό, λευκό ξηρό οίνο Ορειθαλής 2020, ΠΓΕ Ιωάννινα από το οινοποιείο Κήτας Βασίλειος. Είναι χαρμάνι των ποικιλιών Ντεμπίνα και Μαλαγουζιά και έχει ωριμάσει για 6 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια (πρώτης και τρίτης χρήσης). Η οξύτητά του είναι υψηλή, λόγω του υψηλού υψομέτρου του αμπελώνα, το σώμα του γεμάτο με μια πολύ ευχάριστη λιπαρότητα, η αλκοόλη είναι στο 12.5%, οι τανίνες βελούδινες και ισορροπημένες, η επίγευση μακρά. Τα αρώματα που συναντάμε είναι τροπικά φρούτα (lime, μάνγκο, πεπόνι), πράσινο μήλο και αυτά των φρέσκων βοτάνων.

Στην υγειά μας!

Να περάσετε καλά!

Απολαμβάνετε υπεύθυνα.

*Για όποιον θέλει να εντρυφήσει πάνω στα ζώντα δίθυρα μαλάκια και αλιεύματα σας παραθέτω μια σελίδα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

https://minagric.gr/component/content/category/910-axrista/172-for-the-farmer/179-zwikisparagwgis/537-dithiramalakiaalievmata?Itemid=604

Το πρωινό του ταξιδιώτη


Ξυπνάμε νωρίς από κεκτημένη ταχύτητα, αδειάζουμε τον πάγκο της κουζίνας, τον καθαρίζουμε και απλώνουμε πάνω τα λάφυρα του ταξιδιού.


Τον καφέ τον πήραμε από κατάστημα κούριερ προτού κατευθυνθούμε για το σπίτι, οργάνωση όχι αστεία. Την κατσικίσια γραβιέρα την αγοράσαμε κάνοντας check out από το ξενοδοχείο.


Στο παραδοσιακό τυροκομείο του Δημήτρη Μπούμπα** είχαμε πάει σε προηγούμενη επίσκεψή μας, επί του παρόντος βρίσκεται σε μετεγκατάσταση στην περιοχή στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων. Ο Κώστας Μπούμπας είναι 4η γενιά τυροκόμος, αφού τελείωσε τη γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, έκανε μετεκπαίδευση στην Ιταλία. Οι πρώτες του σπουδές ήταν πάνω στα Χρηματοοικονομικά. Παγωτό του ιδίου μπορείτε να βρείτε από Μάρτη και για 8 μήνες στο απέναντι κατάστημα από το πωλητήριό του. Η πρώτη ύλη είναι πρόβειο γάλα, αλλά το καλοκαίρι, όταν εγκυμονούν οι προβατίνες, το γάλα είναι γίδινο / αγελαδινό από συνεργαζόμενο κτηνοτρόφο. Οι γεύσεις του παγωτού είναι μύρτιλο -από τοπικές μονάδες-, γιαούρτι, βανίλια, κακάο, cookies, φρούτα εποχής -όπως καρπούζι- κ sorbet λεμόνι.


Επιστρέφουμε στο πρωινό μας που περιλαμβάνει τοστ*, λαγάνα ολικής γεμισμένη με κατσικίσια Γραβιέρα** Δ. Μπούμπα, και εσπρέσο από τον παραγωγό Abdon Quilla Ochochoque.
Origin: Alto Inambari, στην πόλη Puno, Peru
Process: Washed
Varietals: Typica, Bourbon, Geisha
Altitude: 1700 m.
Το προφίλ του καφέ είναι αρωματικό και ταυτόχρονα αυστηρό, τανικό με υψηλή οξύτητα, medium σώμα και μακρά επίγευση.


Όπως κάθε φορά ανυπομονούσα και τώρα να γυρίσουμε στη θαλπωρή του σπιτιού μας και να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, συγγενείς και φίλους.

*Το τοστ, όπως και κάθε αναθερμασμένο αμυλούχο τρόφιμο, λειτουργεί κατά την πέψη όπως οι φυτικές / διαιτητικές ίνες, που τα πεπτικά μας ένζυμα δεν μπορούν να τις υδρολύσουν- άπεπτο άμυλο. Τα μόρια αμυλόζης δημιουργούν συμπλέγματα αλυσιδών οργανωμένα στο χώρο όπως οι κρύσταλλοι και η παγκρεατική α-αμυλάση δεν τα σπάει. Στη χλωρίδα του παχέως εντέρου πέπτονται σε κάποιο βαθμό. Ζωμώνονται και δημιουργούν βουτυρικό οξύ (προιόν ζύμωσης από χλωρίδα ανθεκτικού στην πέψη αμύλου) το οποίο σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, μαζί με άλλους παράγοντες, συμβάλει στην υγεία του παχέος εντέρου. Το ψωμί δεν το τοστάρουμε για πολύ ώρα στην τοστιέρα για να αποφύγουμε την παραγωγή ακρυλαμιδίου και της Μaillard αντίδρασης- ρόδισμα ψωμιού, αν και ο οργανισμός μας, ως είδος που συνεχώς εξελίσσεται, έχει αποκτήσει κάποια αντοχή στα παράγωγα της Maillard αντίδρασης, αλλά όχι στου ακρυλαμιδίου, που είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Συκωτάκι στο τηγάνι

Ως γνωστόν κύρια πηγή σιδήρου για τη διατροφή μας είναι το μοσχαρίσιο κρέας, έτσι λοιπόν μια που είδα στη βιτρίνα του χασάπη μας φρέσκο συκωτάκι λέω γιατί όχι, μαζί με τα υπόλοιπα ας πάρω και αυτό. Εννοείται το συκώτι το μαγειρεύουμε όσο πιο φρέσκο είναι, δεν το κρατάμε στο ψυγείο για αποθήκευση.

Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι αφού έχουμε βάλει εξαιρετικά παρθένο βιολογικό αγουρέλαιο τηγανίζουμε το συκωτάκι μας σε μέτρια θερμοκρασία και από τις 2 πλευρές του με κλειστό καπάκι, γιατί έχει την τάση το συγκεκριμένο κρέας να πιτσιλάει πολύ. Θέλει περίπου 10 λεπτά από τη μία και άλλα 5 από την άλλη, βέβαια ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το πάχος του κομματιού και τη θερμοκρασία ψησίματος. Μπορείτε να του κάνετε μια τομή και να ελέγξετε το χρώμα του από μέσα να έχει φύγει το κόκκινο, προσωπικά έτσι το προτιμώ, καλοψημένο. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν είναι έτοιμο και το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί μέσα στο τηγάνι. Το περιχύνουμε με φρέσκο χυμό λεμονιού και το συνοδεύουμε με μουστάρδα και φρέσκια σαλάτα εποχής.

Καλή σας όρεξη!

Πατάτες φούρνου

Για μένα δεν υπάρχει καλύτερο comfort food από τις πατάτες φούρνου, ίσως γιατί ανήκει στην κατηγορία των υδατανθράκων και μας κάνουν πιο γλυκιά και νόστιμη τη ζωή, ίσως γιατί το έχουμε συνδέσει όλοι με το οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι, το γεγονός παραμένει.

Πατάτες φούρνου λοιπόν, ένα τόσο απλό, αλλά και τόσο νόστιμο πιάτο, ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα και ξεροψημένες, γλυκιές, μα ταυτόχρονα και όξινες, βοτανικές, πικάντικες, αρωματικές, αγαπημένες.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Πατάτες φούρνου”

Αφράτα μπαστουνάκια ζύμης με βότανα και σκόρδο

Υλικά:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά σε σκόνη (16 γραμ.)
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη καστανή
6 κουταλιές της σούπας γάλα πλήρες
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κούπα νερό- ή όσο πάρει ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μας σε μία συμπαγή ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη για 1 ώρα σε ένα μεγάλο μπολ, γιατί σε μια ώρα θα τριπλασιαστεί το μέγεθός της. ξαναζυμώνω μετά την ώρα για να φύγει ο αέρας από μέσα και διαιρώ τη ζύμη μου σε μικρές μπαλίτσες (να κλείνει η κάθεμία στη χούφτα μας) και κατόπιν πλάθω σε μικρά λεπτά μπαστουνάκια και το κάθε μπαστουνάκι το ρολάρω πανω σε ένα στενόμακρο πιάτο, αφού το έχω σχηματίσει, όπου έχω απλώσει σκόρδο βιολογικό σε σκόνη, θυμάρι αποξηραμένο, βιολογική ρίγανη από το χωριό και χονδρό θαλασσινό αλάτι.
Τοποθετώ σε ταψί , όπου έχω απλώσει λαδόκολλα, το ένα σε απόσταση από το άλλο γιατί κατά το ψήσιμο διπλασιάζονται.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους διακόσιους βαθμούς, ψήνω στη μεσαία σχάρα, στο πρόγραμμα για ψωμί ( ή στον αέρα) για 12 λεπτά. Ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα συνδυάζω με γαλοπούλα, καπνιστό κασέρι Μετσόβου, Παρμεζάνα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τσιπουράκι χωρίς γλυκάνισο. Τρώγονται και σε συνοδεία λαδερού φαγητού.
Καλή μας όρεξη!
20160922_133623 20160922_135009 20160922_135243 20160922_135323 20160922_135715

Τηγανιτό σνίτσελ με sauce κρέμας γάλακτος, μανιταριών με συνοδεία από παραδοσιακό κουσκουσάκι Θεσσαλονίκης

Υλικά:
4 σνίτσελ από ψαρονέφρι
Για το άλειμμα του σνίτσελ:
2 αυγά ή ένα μεγάλο
κουρκουμά
θαλασσινό χονδρό αλάτι
μπούκοβο
θυμάρι
(χτυπάω όλα τα παραπάνω σε ένα μπολ και εκεί μέσα βουτάω τα σνίτσελ μου και τα καλύπτω με το μέιγμα και από τις δυο πλευρές τους ώστε να κολλήσει πάνω η τριμμένη φρυγανιά μου.)
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
(τηγανίζω τα σνίτσελ μου σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει το ελαιόλαδο και κατόπιν σε μέτρια μέχρι να ροδίσουν)
φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
Για τη sauce:
4-5 μανιτάρια καθαρισμένα με υγρό πανί και κομμένα
2 κουταλιές του γλυκού βιολογική μουστάρδα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
(Σωτάρω πρώτα τα μανιτάρια μου και κατόπιν προσθέτω την κρέμα με τη μουστάρδα και ανακατεύω συνεχώς για 1-2 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μη μου κολλήσει, μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα μου.)
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα των μανιταριών- 2 κουταλιές της σούπας
6-7 λεπτά βράζω το παραδοσιακό κουσκουσάκι, στραγγίζω και προσθέτω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Καλή σας όρεξη!
20160921_122303

20160921_122156

20160921_122111

20160921_115559

20160921_115220

20160921_114924

Μαρμελάδα σταφύλι

Υλικά:

Ρόγες σταφυλιού ανεξαρτήτως χρώματος (βιολογικό), αγίγαρτο, πλυμένο

Ζάχαρη καστανή όση χρειαστεί για να σκεπάσει τα σταφύλια μου

Χυμός από μισό lime

1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση συνταγής:

Τοποθετώ σε ένα βαθύ τηγάνι τις πλυμένες ρόγες σταφυλιού ώστε να καλυφθεί ο πάτος του σκέυους μου και περιχύνω με καστανή ζάχαρη, αν έχω επιπλέον ρόγες γεμίζω και δεύτερη στρώση και προσθέτω ζάχαρη. (προσοχή, δεν καλύπτω τα φρούτα μου με τη ζάχαρη)

Όταν τελειώσω με τις στρώσεις του φρούτου και της ζάχαρης ρίχνω το χυμό λεμονιού ή lime και το ξυλαράκι της κανέλας και το αφήνω να σταθεί σκεπασμένο στον πάγκο της κουζίνας μου για τρία τέταρτα περίπου. Αν τα σταφύλια μου ήταν ώριμα, θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, αν όχι, αυτό θα γίνει με τη βράση.

Σε μέτρια θερμοκρασιά φέρνω το σταφύλι μου σε βρασμό και ανακατεύω συνεχώς για να μην κολλήσει στο κατσαρολάκι. Σε ένα εικοσάλεπτο, όταν αρχίσει να παφλάζει δημιουργώντας μεγάλες φουσκάλες, είναι έτοιμο. Ή όταν δημιούργεί ένα καθαρό αυλάκι το κουτάλι σέρνοντάς το στον πάτο της κατσαρόλας. Προσοχή, δεν το βράζω πολύ για να μη γίνει καραμέλα και δεν μπορώ να το αλείψω εύκολα στο ψωμί μου. (Αν κατά λάθος σας γίνει σφιχτό σαν καραμέλα είναι εξίσου νόστιμο.) Απομακρύνω το ξυλάκι κανέλας στα μισά του χρόνου βρασμού.20160816_222739 20160816_222814 20160816_224207 20160816_225107 20160816_235040 20160816_23533920160816_235404
20160817_000512
grape4grape3
grape2 grape1 20160817_003916 20160817_003840

Καλή σας όρεξη!

Noodles με λαχανικά

Υλικά:

1 συσκευασία  Noodles

4-5 μικρές βιολογικές ντομάτες κομμένες στη μέση

βιολογικά φρέσκα πράσινα φασολάκια (ή κατεψυγμένα βιολογικά)

πράσινες πιπεριές βιλογικές λεπτοκομμένες

μπούκοβο

ταμπάσκο κατα βούληση

θαλασσινό αλάτι

2 κουταλιές τις σούπας βιολογικό ταχίνι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βράζουμε νερό σε μια κατσαρολίτσα και με το που βράσει, το απομακρύνουμε από την εστία και για 1 λεπτό μουσκεύουμε μέσα τα noodles. Κατόπιν τα στραγγίζουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι έχουμε σοτάρει τα λαχανικά μας και μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε τα noodles και το βιολογικό ταχίνι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και καλή μας όρεξη!

Συνταγή για 4 άτομα

20160905_203635 20160905_204314 20160905_204925 20160905_205138

 

Μπριζόλες χοιρινές στη λαδόκολλα

Αλοίφω τις μπριζόλες μου με μουστάρδα βιολογική από πάνω και από κάτω, με θαλασσινό αλάτι, με μπούκοβο, με βιολογικά flakes σκόρδου, βιολογική ρίγανη, θυμάρι, λεμόνι βιολογικό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τις τυλίγω μία μία σε λαδόκολλα και τις τοποθετώ σε ένα βαθί ταψί. Σε προθερμασμένο φούρνο, σε μεσαία σχάρα τις ψήνω με αντιστάσεις πάνω κάτω στους 190 βαθμούς κελσίου για 75 λεπτά. Το ότι είναι τυλιγμένες στη λαδόκολλα τις βοηθάει να είναι ομοιόμορφα ψημένες και μαλακές.

Για γαρνιτούρα ανακατεύω σε ένα πύλινο μπολάκι με πρόβειο γιαούρτι μουστάρδα- 1 κουταλία της σούπας- και μία πρέζα μούκοβο. Προσθέστε στο τέλος κομματάκια πράσινης πιπεριάς κέρατο.

Καλή σας όρεξη!

ελαφριά κρέμα κακάο

200 γραμ. κρέμα μαγειρικής με γάλα καρύδας

4 κ. κορν φλάουρ

2 κ.σ. κακάο σκόνη

μία κούπα γάλα πλήρες

4 κ.σ. ζάχαρη καφέ

Ανακατεύω σε μία κούπα το κορν φλάουρ, λίγη κρέμα καρύδας και λίγο από το γάλα μέχρι να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουερ

Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, ζεσταίνω το υπόλοιπο από την  κρέμα και το γάλα και μόλις ζεστάνει διαλύω μέσα τη ζάχαρη. Ανακατεύω συνεχώς για να μην κολλήσει το γάλα. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνω μέσα το περιεχόμενο της κούπας με το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύω συνεχώς το περιεχόμενο με το ειδικο σύρμα μέχρι να πήξει το περιεχόμενο.

Σερβίρω σε 4 μικρά πυρεξάκια και περιμένω να κρυώσει. Μπορώ να φάω το γλυκό μου επί τόπου αφού κρυώσει ή να το αποθηκεύσω στο ψυγείο.

Καλή σας όρεξη!

20160905_221011

Μαρμελάδα σύκο

Πλένουμε τα ώριμα σύκα μας και πετάμε αυτά που έχουν ξινίσει. Τα καθαρίζουμε από την εξωτερική φλούδα τους, εκτός αν είναι πολύ μαλακή. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με μαύρη ζάχαρη σκεπασμένα για να βγάλουν τα νερά τους. Ένα μισάωρο με τρία τέταρτα αρκεί. Έχουμε στείψει από πάνω τους και χυμό μισού λάιμ. Αφού βγουν τα νερά των σύκων μας, σε μέτρια φωτιά ανακατεύω τα σύκα μου ώστε να μην κολλήσουν, όποτε χρειαστεί, για ένα εικοσάλεπτο και η μαρμελάδα μου είναι έτοιμη! Το καταλαβαίνω όταν σύρω την ξύλινη κουτάλα μου στον πάτο της κατσαρόλας και αφήσει “διάδρομο”.
Δε χρειάζεται να βάλω τη μαρμελάδα μου σε απολυμασμένο και σφραγισμένο μπουκαλάκι με βιδωτό πώμα. Και πολύ ζάχαρη να μη βάλουμε στα φρούτα μας, πχ προσωπικά δεν τα καλύπτω τελείως, αντέχουν σε ένα μπολάκι για 2 βδομάδες στο ψυγείο, σκεπασμένο με ζελατίνη.
Καλή σας όρεξη !!!

20160816_215755

20160816_225116

20160817_001754(1)

Γεμιστά με κιμά, λαχανικά και πλιγούρι

Καλοκαίρι και τι πιο υγιεινό από φρέσκα λαχανικά σε ένα υγιεινό και χορταστικό φαγάκι, γεμιστά λοιπόν!

Συνταγή:

Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 ταψί πιπεριές και ντομάτες για γέμισμα

200 γραμ. πλιγούρι

6-7 μικρά κολοκυθάκια ψιλοκομμένα

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 1,5 φλυτζάνι του τσαγιού

2 φλυτζάνια νερό

3-4 πατάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

2 κρεμμύδια ξερά μοβ ολόκληρα για να ψηθούν μαζί με τις πατέτες, καθαρισμένα

1 κρεμμύδι ξερό άσπρο ψιλοκομμένο

δυόσμο

ρίγανη

κάρυ

φλέικς σκόρδου

για σάλτσα,ότι αδειάσω από τη ντομάτα και 1 κονκασέ

αλάτι θαλασσινό

μπούκοβο

πάπρικα καπνιστή

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά εκτός από το πλιγούρι, το εαλιόλαδο,το νερό και το κονκασέ σε μία κατσαρόλα, προσθέτω μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο και αρχίζω να ψήνω τον κιμά ανακατεύοντας σταδιακά. Με το που αρχίσει να φεύγει το ροζέ του χρώμα, ρίχνω και το κονκασέ μέσα και ένα φυτζάνι νερό και το πλιγούρι και συνεχίζω να ανακατεύω. Με το βλέπω πως το πλιγούρι έχει σχεδόν μαλακώσει αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Γεμίζω τα γεμιστά μου μέχρι επάνω, δε θα φουσκώσουν τα υλικά περαιτέρω,οπότε δε θα μου χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.Προσθέτω από πάνω αλατάκι, καπνιστή πάπρικα, 1 φλυτζάνι νερό και το υπόλοιπο ελειόλαδο και στις πατάτες ρίγανη αποξηραμένη, αλάτι θαλασσινό και πάπρικα.

Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνω για 1 ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου και το φαγητό μου είναι έτοιμο.

Αν δεν έχουν ροδίσει οι πατάτες, αποσύρω τα γεμιστά σε μία πιατέλα και συνεχίζω να ψήνω τις πατάτες μόνες τους.

Καλή σας όρεξη!

20160826_140035 20160826_140020 20160826_140745 20160826_141030 20160826_141421 20160826_143059 20160826_154513 20160826_165711

Κουραμπιέδες

20151216_200726 20151216_202906 20151216_215021 20151216_215037

Υλικά:
3 φλυτζάνες βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκους αυγών
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
2 φλυτζάνια αμύγδαλα ψιλοκομμένα
800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει, κατόπιν ρίχνουμε μέσα και τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε. Μετά τους κρόκους , το αλέυρι και τελευταία τα αμύγδαλα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες και τις τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφριά σαν κουλουράκια.
Πασπαλίζουμε από πάνω άχνη ζάχαρη.

Συνδυάζουμε το γλυκό μας με Κυπριακή Commandaria ή λιαστό οίνο Μοσχάτο Σάμου.
Καλή σας όρεξη και καλές γιορτές!