Πατάτες φούρνου

Για μένα δεν υπάρχει καλύτερο comfort food από τις πατάτες φούρνου, ίσως γιατί ανήκει στην κατηγορία των υδατανθράκων και μας κάνουν πιο γλυκιά και νόστιμη τη ζωή, ίσως γιατί το έχουμε συνδέσει όλοι με το οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι, το γεγονός παραμένει.

Πατάτες φούρνου λοιπόν, ένα τόσο απλό, αλλά και τόσο νόστιμο πιάτο, ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα και ξεροψημένες, γλυκιές, μα ταυτόχρονα και όξινες, βοτανικές, πικάντικες, αρωματικές, αγαπημένες.

Συνταγή:

5 μεσαίου μεγέθους πατάτες ή όσες χρειαστείτε για να απλώσετε σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου σας. Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, 2 σκελίδες σκόρδο, χυμός από 1 λεμόνι, μουστάρδα Dijon, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Νερό δε θα χρειαστεί να προσθέσουμε, ίσως ένα μικρό ποτήρι μόνο για να μην καούν τα υλικά στο ταψί μας, αλλά στόχος μας δεν είναι να βράσουν, επιθυμούμε πιο υψηλές θερμοκρασίες από του βρασμού.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 Βαθμούς Κελσίου και έχοντας πλύνει, καθαρίσει και κόψει τις πατάτες μας στο σχήμα που επιθυμούμε, προσέχοντας μόνο να είναι ίδιου πάνω κάτω μεγέθους, ώστε να ψηθούν με ομοιογένεια, τις ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και αφήνουμε στο φούρνο τα υπόλοιπα. Έχουμε επιλέεξει το πρόγρααμμα των αντιστάσεων πάνω κάτω, αφού έχει πάρει την επιθυμητή θερμοκρασία ο φούρνος μας μπορούμε με το που τοποθετήσουμε το ταψί μας στη δεύτερη σχα μετρώντας από κάτω να μειώσουμε τη θερμοκρασία στο 180. Ο χρόνος ψησίματος έχει ναα κάνει με την ποικιλία της πατάτας και τη δύναμη του φούρνου σας, οπότε από το πρώτο 20-25λεπτο ξεκινάμε να ελέγχουμε το χωμα που πήραν, μολις αρχίσουν να ροδοψήνονται τις αποσύρουμε και καλή μας όρεξη!

Θα μπορούσαμε να συνοδεύσουμε μπιφτέκια φούρνου με τις πατάτες μας, σαλάτα εποχής και κατσικίσιο λευκό τυρί και αν θέλουμε κάποιο αλκοολούχο ποτό μαζί θα πρότεινα την επιλογή μιας μπίρας, ειδικά αυτή την εποχή που οι θερμοκρασίες δεν αστειέυονται ή ένα χαμηλόβαθμο λευκό κρασί με οξύτητα και βοτανικές, ανθικές και εσπεριδοειδών νότες.
Βιολογικής καλλιέργειας μπίρα Pilsner από τη Χαλκιδική με 5.4% αλκοόλη και αρώματα λυκίσκου και ευχάριστες νότες ζυμών, λεμονιού και λευκών ανθέων.

Καλή σας όρεξη! Στην υγειά σας!

(!) Η κατανάλωση αλκοόλης να γίνεται με μέτρο!