Σπιτική πίτσα

IMG_20150623_124638

IMG_20150623_124405

IMG_20150623_124306

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
8 γραμμάρια ξηρή μαγιά
νερό όσο χρειάζεται, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας την ώρα που ζυμώνετε
Καλύψτε τη ζύμη και αφήστε την να φουσκώσει για τουλάχιστον μισή ώρα ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο
απλώστε έεξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο ταψί σας και “ανοίξτε” τη ζύμη με τα χέρια σας πάνω στο ταψί, απλώστε λεπτές φέτες ντομάτας πάνω του και στη συνέχεια γαλοπούλα σε φέτες ή σαλάμι ή και τα δύο, κατόπιν, τυρί γκούντα, τυρί φέτα, ρίγανη και προαιρετικά ψιλοκομμένο ή σε φέτες το ξερό κρεμμύδι.
Ψήνουμε την πίτσα στο φούρνο μας σε αντιστάσεις πάνω κάτω, στη 2η σχάρα από κάτω, για 20-30 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Καλή σας όρεξη!

Βελουτέ σούπα με κουνουπίδι, πατάτα, κρεμμύδι και γιαούρτι πρόβειο

DSCN1147
DSCN1148
DSCN1145

(βελουτέ)

Βράζουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 20 λεπτά σε νερό,αν έχουμε ευαισθησία στο στομάχι,αλλίως το βράζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Ξεπλένω το κουνουπίδι και το χωρίζω σε τουφάκια, ξεφλουδίζω 2 πατάτες και τις κόβω σε κομμάτια για να βράσουν γρήγορα και τα βράζω όλα σε ένα κατσαρολάκι με 3 ποτήρια νερό και λίγη σκόνη κόλιανδρου για 10-15 λεπτά.

Αφού σβήσω το μάτι της κουζίνας, προσθέτω αλάτι, κόκκινο πιπέρι, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ανακατεύω και κατόπιν προσθέτω μισό κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο και ανακατεύω ξανά.

Ρίχνω το περιεχλομενο της κατσαρόλας σε ένα γυάλινο μπλέντερ, αφού κρυώσει λίγο η σούπα μας και τη δουλεύω μέχρι να γίνει βελουτέ, δεν παίρνει πάνω από μισό λεπτό.

Σερβίρω με μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι πρόβειο στο κέντρο του πιάτου, πασπαλίζω με πάπρικα και προσθέτω μια κουταλιά της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Καλή σας όρεξη!

DSCN1141

(πριν το μπλέντερ)

Κασεροτυρόπιτα με ποντιακά φύλλα περέκ

DSCN1123

DSCN1128

DSCN1130

DSCN1132

DSCN1135
Υλικά:
4 μεγάλα φύλλα περέκ
1 αυγό
2 μεγάλες φέτες τυρί
2 μεγάλες φέτες κασέρι
2 κ.σ. γιαούρτι
1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα
προαιρετικά φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πιτσιλάω τα φύλλα περέκ με νερό βρύσης με τα χέρια μου και τα απλώνω σε λαδωμένο ταψί, στρώνω 2 φύλλα με λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσά τους. Κατόπιν, ρίχνω ανακατεμένο το μείγμα από πάνω τους και στην κορυφή τοποθετώ άλλο ένα φύλλο περέκ αφου το έχω βρέξει και λαδώσει. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα με τρία τέταρτα.
Καλή σας όρεξη!

Τσιπούρα στο φούρνο

DSCN1118 DSCN1121 DSCN1122
Μας καθαρίζει ο ψαράς μας τις 2 μισόκιλες τσιπούρες μας από λέπια και εντόσθια και εμείς στο σπίτι τις ξεπλένουμε καλά κάτω από τη βρύση και μέσα στις σχισμές που μας άνοιξε ο ψαράς. Τα ψάρια καλό είναι να τα αγοράζουμε από ψαρά της εμπιστοσύνης μας από τη λαϊκή αγορά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου και σε ένα ταψί λαδωμένο απλώνουμε τις τσιπούρες μας, τις λαδώνουμε και από την πάνω μεριά με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε με χοντρό θαλασσινό αλάτι και προσθέςτουμε και λίγο κόκκινο πιπέρι. Σε 50 λεπτά με 1 ώρα έχουν γίνει οι τσιπούρες μας(μισό κιλό η μία) και τις σερβίρουμε με λεμόνι, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και προαιρετικά μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!

Βασιλόπιτα

DSCN1075

DSCN1081

DSCN1083

DSCN1085

DSCN1086

DSCN1089

DSCN1093

DSCN1103

DSCN1109

Υλικά:

500 γραμμάρια αλέυρι σκληρό

μαγιά ξηρή 8 γραμμάρια

1 κ.γλ. μαχλέπι

1 κ.γλ. κακουλέ

250 ml γάλα

30 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο

30 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό

120 γραμμάρια ζάχαρη

ξύσμα από ένα βιολογικό λεμόνι( ακέρωτο)

2 αυγά και 1 ακόμη για το άλειμμα.

Εκτέλεση:

Βάζω στο μίξερ το αλέυρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ,το ξύσμα λεμονιού, τα αυγά. Κατόπιν, αφού έχω λιώσει το βούτυρο, το ανακατεύω μαζί με το γάλα και αφού κρυώσει (για να μην καεί η μαγιά) το μείγμα το ρίχνω στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά. Χρησιμοποιώ το εξάρτημα γάντζο στο μίξερ μου για το ανακάτεμα. Με το που τυλιχτεί όλη η ζύμη μου γύρω από το γάντζο ή όταν ξεκολλήσει όλη από τα τοιχώματα της λεκάνης του μίξερ, σημαίνει ότι η ζύμη μου έγινε. Την αφήνω να φουσκώσει στη λεκάνη του μίξερ μου σκεπασμένη για 2 ώρες (σχεδόν τριπλασιάζεται) και μετά την ξαναζυμώνω με το χέρι μου για να φύγει ο αέρας από μέσα της και αφου της δώσω τη μορφή μπάλας την τοποθετώ στο κέντρο ενός μεγάλου στογγυλού ταψιού ή πυρέξ που έχω λαδώσει και αλαευρώσει. Αφήνω το ζυμάρι μου άλλη μία ώρα να φουσκώσει και αλείφω τη βασιλόπιτά μου με το ωμό αυγό πριν το βάλω στον προθερμασμένο μου φούρνο. Ψήνω τη βασιλόπιτα για 50 λεπτά με 1 ώρα. Αφού τη βγάλω από το φούρνω την πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη, ζαχαρωτά ή την καλύπτω με γλάσο αφού κρυώσει ή ζαχαρόπαστα (βλέπε συνταγή στο site μου)

Καλή σας όρεξη!

Κανελόνια με τυριά και κανελόνια με κιμά (μπεσαμέλ και κόκκινη σάλτσα)

DSCN0979

DSCN0981

DSCN0984

DSCN0988

DSCN0993

 

DSCN1033
Η συνταγή είναι για 300 γραμμάρια κιμά και 12 κανελόνια,
τσιγαρίζω το μοσχαρίσιο κιμά σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και κατόπιν ρίχνω στην κατσαρόλα και 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να φύγει το κόκκινο χρώμα από τον κιμά και ρίχνω μισό κονκασέ ή 2 ψιλοκομμένες ντομάτες χωρίς τη φλούδα, αλάτι και πιπέρι. Μπορώ εναλλακτικά να ρίξω στο φαγητό και 1-2 πρέζες κανέλα σε σκόνη. Με το που γίνει ο κιμάς μας ρίχνουμε μέσα τυριά που λιώνουν εύκολα και ανακατευόυμε.
Η μπεσαμέλ γίνεται με 2 ποτήρια γάλα πλήρες και 3 κ. σ. άμυλο αραβοσίτου. Σε ένα ποτήρι του τσαγιού ανακατεύω λίγο κρύο γάλα με το άμυλο αραβοσίτου και το υπόλοιπο γάλα το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύοντας το συχνά για να μην καεί από κάτω. Με το που θα αρχίσει να κοχλάζει ρίχνω μέσα το κρύο γάλα, όπου έχω διαλύσει μέσα το άμυλο αραβοσίτου και ανακατεύω μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Μόλις πήξει ρίχνω μέσα 2 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό και λίγο αλάτι.
Λαδώνω το πιρέξ μου ή το ταψί μου με ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο και ρίχνω μπεσαμέλ ίσα ίσα να καλυφθεί ο πάτος του. Τοποθετώ από πάνω τα κανελόνια (δεν τα βράζω) γεμισμένα με το μείγμα κιμά- τυριών , χωρίς να τα ακουμπάω μεταξύ τους για να μην κολλήσουν κατά το ψήσιμο. Αφού τα στρώσω όλα τα σκεπάζω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και το κονκασέ ή το χυμό ντομάτας για να καλυψτούν τα κανελόνια ώστε να μην ξεραθούν κατά το ψήσιμο και ρίχνω λίγο κεφαλοτύρι από πάνω ή παρμεζάνα. Ψήνω στους 185 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω.
(Για τη γέμιση με τυριά και ζαμπόν ρίχνω στα ψιλοκομμένα τυριά και ζαμπόν λίγη μπεσαμέλ για να ομογενοποιηθούν, τα υπόλοιπα βήματα είναι κοινά.)
Καλή σας όρεξη!

Ψητό κοτόπουλο

DSCN0737

DSCN0739

DSCN0742
Υλικά επάλειψης για κοτόπουλο:
Μουστάρδα 1κ.σ., μέλι 1 κ.γλ., αλάτι κατά βούληση, κόκκινο πιπέρι 1-2 πρέζες, πάπρικα 1-2 πρέζες, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 2 κ.σ., ρίγανη 1-2 πρέζες, λεμόνι.
Υλικά για πατάτες:
Ρίγανη 1-2 πρέζες, χυμό λεμονιού, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 3-4 κ. σ., μουστάρδα 2 κ. σ., αλάτι κατά βούληση, κόκκινο πιπέρι.
Προσθέτω και λίγο νερό μέσα στο ταψί και ψήνω το κοτόπουλο μαζί με τις καθαρισμένες πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου για 1,5 με 2 ώρες, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μου ή το μέγεθος του κοτόπουλου, σε αντιστάσεις πάνω κάτω.
Καλή σας όρεξη!

Στρόγγυλα γλυκάκια από κέικ, κουβερτούρα, φυστικοβούτυρο, candy melts και ζαχαρωτά

DSCN0945

DSCN0941

DSCN0947
Η συνταγή είναι ίδια με τα pop cakes και την έχω ήδη ποστάρει. (βλέπε συνταγή: https://www.ev-cooking.gr/wp-admin/post.php?post=1475&action=edit). Το κέικ το τριματίζουμε αφού ψηθεί και κρυώσει με τα χέρια μας και προσθέτουμε μία λιωμένη κουβερτούρα και λιωμένο βούτυρο, μέχρις ότου να μπορούμε να το πλάσουμε σε μικρά μπαλάκια. Αντί για βούτυρο εδώ, χρησιμοποιούμε φυστικοβούτυρο. Για την επικάλυψη, λιώνουμε τα candy melts- χρησιμοποιώ όποιο χρώμα candy melt θέλω- για 2-3 λεπτά στο φούρνο σε πυρίμαχο σκέυος στους 200 βαθμούς Κελσίου και ανακατεύω με κουταλάκι. (Αν δεν έχετε candy melts χρησιμοποιήστε σοκολάτα που τη λιώνετε με τον ίδιο τρόπο αφού την ψιλοκόψετε). Κατόπιν, ρολάρω τα σοκολατένια μπαλάκια μέσα στο μείγμα και πριν κρυώσει ρίχνω στην κορυφή ζαχαρωτά.
Καλή σας όρεξη!

Πίτσα με λίγες θερμίδες

DSCN0955

DSCN0956

DSCN0960

DSCN0962

Συνταγή:
Ζύμη:
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανάλογα πόσες ατομικές πίτσες επιθυμώ να κάνω.
Μαγιά ξηρή 1 φακελάκι για μισό κιλό αλέυρι, παραπάνω μαγιά όσο αυξάνω το αλεύρι.
Γάλα πλήρες, όσο χρειάζεται ώστε η ζύμη μόλις να μην κολλάει στα χέρια μας.
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 2 κ.σ. για μισό κιλό αλεύρι.
Επικάλυψη:
Κέτσαπ του εμπορίου, όχι πολύ για να μην πανιάσει το ζυμάρι μας, λίγη ρίγανη από πάνω και 1 πρέζα αλάτι, αν δεν μπορούμε να φάμε την πίτσα μας ανάλατη. Γαλοπούλα βραστή σε κομματάκια μεγαλούτσικα, καπνιστό κασέρι σε μεγάλα κομμάτια, κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες, πολύχρωμες πιπεριές, ντομάτα σε λεπτές φετούλες, ελιές χωρίς το κουκούτσι και ότι άλλο προτιμούμε κατά βούληση, κατά προτίμηση χαμηλό σε θερμίδες αν επιθυμούμε να φάμε την πίτσα μας για βραδινό. Τα υλικά όπως το κασέρι που έχουν τα πιο πολλά λιπαρά μπαίνουν πάνω πάνω στην πίτσα μας, ώστε να καλύψουν τα υπόλοιπα από το να ξεραθούν κατά το ψήσιμο.
Εκτέλεση:
Αφήνω το ζυμάρι της πίτσας να φουσκώσε, σκεπασμένο, για 1 ώρα τουλάχιστον πριν το ψήσιμο, και αν δε θέλω να προσθέσω και άλλο λάδι, δεν την ψήνω σε ταψί αλοιμένο με λάδι, αλλά σε λαδόκολλα διπλωμένη στα δύο, κατευθείαν πάνω στη σχάρα του φούρνου.
Για να γίνει το ζυμάρι ακόμα πιο αφράτο, αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Ψήνω την ατομική μου πίτσα στους 200 βαθμούς Κελσίου-χρησιμοποιώντας ένα κομματάκι από τη ζύμη μου-, σε αντιστάσεις πάνω κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο, για 15 – 20 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.
Αν θελήσω να κάνω μια κανονική πίτσα, χρησιμοποιώντας ένα μεγαλύτερο τμήμα της ζύμης μας, ψήνω την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στην ίδια θερμοκρασία για μισή ώρα με τρία τέταρτα, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.
Καλή σας όρεξη!

Κοτόπουλο με μπαχαρικά(κόλιανδρο,τζίντζερ, πάπρικα,κύμινο κλπ) και πιτάκια

DSCN0827 DSCN0828

Σε ένα μείγμα από ένα γιαούρτι στραγγιστό, λίγο λάιμ, τζίντζερ, σκόρδο, κύμινο, αλάτι, κόκκινο πιπέρι, κόλιανδρο, πάπρικα ανακατεύω 2 φιλέτα κοτίπουλο ή 4 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου και κατόπιν τα ψήνω για μισή ώρα στους 185 βαθμούς Κελσίου σε λαδωμένο ταψί σε αντιστάσεις πάνω κάτω στο φούρνο.
Τα πιτάκια τα ψήνω για είκοσι λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, επάνω σε λαδόκολλα. Ζυμάρι: Αλεύρι, λίγο αλάτι, νερό και λίγο ελαιόλαδο. Νερό βάζω όσο πάρει ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μου καθώς τη ζυμώνω. Κατόπιν ξεκουράζω το ζυμάρι για ένα μισάωρο σκεπασμένο και ανολιγω πιτάκια με τα χέρια μου ή με πλάστη πάνω σε λαδόκολλα και τα ψήνω.
Ψιλοκόβω πολύχρωμες πιπεριές και μια μεγάλη ντομάτα και κάνω μια sauce με γιαούρτι στραγγιστό, κέτσαπ, λίγη soja sauce, λίγο tabasco και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη!

pop cakes, γαμπρός και νύφη

DSCN0794DSCN0795DSCN0797DSCN0798DSCN0800DSCN0806DSCN0805

Κάνουμε ένα απλό κέικ (βλέπε συνταγή: https://www.ev-cooking.gr/wp-admin/post.php?post=1475&action=edit), το οποίο το τριματίζουμε αφού ψηθεί και κρυώσει με τα χέρια μας και προσθέτουμε μέσα λιωμένη σοκολάτα και λιωμένο βούτυρο, μέχρις ότου να μπορούμε να το πλάσουμε σε μικρά μπαλάκια (βλέπε φωτογραφία). Τις μπαλίτσες τις βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν για να γίνουν πιο συμπαγείς και κατόπιν βουτάμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι σε λυωμένη κουβερτούρα και ανοίγουμε μια τρύπα μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση της σοκολατένιας μπάλας μας, την οποία την ξανατοποθετούμε στο ψυγείο με το κεφάλι της μπάλας προς τα κάτω και το ξυλάκι προς τα πάνω. Μόλις κρυώσει η κουβερτούρα και σταθεροποιηθεί το ξυλάκι πάνω στο pop cake τα στηρίζουμε σε μια βάση φελιζόλ ή σε μια λαδόκολλα.

Κατόπιν ανοίγουμε με τον ειδικό πλάστη ζαχαροπλαστικής τη σπιτική μας ζαχαρόπαστα (συνήθως του εμπορίου έχουν γλυκερίνη οπότε δεν τις προτιμώ) και την τυλίγουμε γύρω από το pop cake προσπαθώντας να το καλύψουμε χωρίς να δημιουργούμε κενά για να πάρει ένα ομοιόμορφο άσπρο χρώμα. Αφού στεγνώσει η ζαχαρόπαστα βουτάμε το pop cake μας στη λιωμένη κουβερτούρα ή στα λιωμένα μας candy melts σε δύο ακριβώς απάναντι πλευρές από την πλάγια πλευρά τους μόνο και όχι ως πάνω στο ξυλάκι, ώστε να σχηματιστεί μια επίφαση ανδρικού κουμπωμένου κοστουμιού, μέσα στο οποίο μπορούμε με τη βοήθεια της λιωμένης σοκολάτας και ενός λεπτού πινέλου να ζωγραφίσουμε κουμπάκια και ένα παπιγιόν στο κέντρο του. Αφήνουμε τη σοκολάτα να στεγνώσει και τα συντηρούμε στο ψυγείο.

Για τις νύφες μας, βουτάμε τα άσπρα pop cakes στιγμιαία σε ένα φλυτζανάκι με νερό της βρύσης και κατόπιν σε ένα πιατάκι με ξεραμένο ινδοκάρυδο, αλλά όχι μέχρι πάνω στο ξυλάκι. Εκεί που ενώνεται η ζαχαρόπαστα με το ξυλάκι θα κολλήσω πάνω στη ζαχαρόπαστα στρόγγυλα ζαχαρωτά σε άσπρο ή ροζ για να σχηματιστεί το κολιέ της νύφης, με τη βοήθεια λίγου νερού ανακατεμένου με άχνη ζάχαρη ώστε να δημιουργηθεί μια κολλώδης πάστα. Αφού στεγνώσουν και οι νύφες στην επιφάνεια εργασίας μου τις αποθηκευώ και αυτές στο ψυγείο μου.

Καλή σας όρεξη!

Τηγανιτές πατάτες με dip

20140615-131943-47983508.jpg

20140615-131938-47978926.jpg

20140615-131935-47975071.jpg
20160819_012118

20160819_011433

20160819_011407

Βρέχουμε τις πατάτες μας για να μαλακώσει η φούδα τους, τις ξεφλουδίζουμε, τις ξεπλένουμε και τις καθαρίζουμε στο μλεγεθος που επιθυμούμε. Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τις τηγανίζουμε αφού τις έχουμε αλατίσει με θαλασσινό αλάτι και όταν ροδοτηγανιστούν τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας άχρωμο- σε μια πιατέλα.

Υλικά για το dip:
1 μικρό,μοβ, ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 πιπεριά φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη
ντοματάκια μικρά τύπου Σαντορίνης
τυρί φέτα ψιλοκομμένη
ρίγανη αποξηραμένη
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Αφού περάσουμε τα λαχανικά από το τηγάνι- σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο-, να μαραθούν λίγο, τα χτυπάμε σε μούλτι μαζί με ρίγανη, τυρί φέτα, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο..και έτοιμο!
Καλή σας όρεξη!

Μεξικάνικο

20140603-093157-34317254.jpg
Εκτέλεση-συνταγή:
Τσιγαρίζω μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αφού ψηθεί-γύρω στο δεκάλεπτο- ρίχνω στο τηγάνι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3-4 πράσινες πιπεριές κέρατο χοντροκομμένες, 1 συσκευασία μεγάλη ντοματοχυμό, 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια, 2 πρέζες μπούκοβο, 2 πρέζες τσίλι, 2 πρέζες ανακατεμμένα πιπέρια, 5-6 πρέζες θαλασσινό αλάτι, 2 πρέζες κύμινο, 2 πρέζες κόλιανδρο, προαιρετικά και 1κ.σ. κουκουνάρι. 10 λεπτά πριν το τέλος του βρασμού ρίχνω προαιρετικά μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και αφήνω το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Σερβίρω με ρίζι ή επάνω σε μια φέτα ψωμιού αλοίφω μουστάρδα πικάντικη και τον κιμά από πάνω.
Καλή σας όρεξη!

Τηγανίτες με κατίκι Δομοκού-μέλι και μέλι-κανέλα τηγανισμένες σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

20140527-121802-44282165.jpg

20140527-121850-44330447.jpg

20140527-121920-44360097.jpg

20140527-122059-44459479.jpg

20140527-122110-44470170.jpg

20140527-122119-44479778.jpg

μείγμα(για 4 άτομα, βγάζει 16-18 τηγανίτες):
1 βιολογικό αυγό, 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 2κ.σ. Κατίκι Δομοκού σε κρεμώδη μορφή, 4 κ.σ. πλήρες γάλα, 2 κ.σ. γιαούρτι πρόβειο, 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ανακατεύω τα υλικά με το ειδικό σύρμα(αυγοδάρτη) και με το κουτάλι της σούπας ρίχνω στο τηγάνι σε προθερμασμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μία μία κουταλιά για το σχηματισμό κάθε τηγανίτας.
Μόλις ροδίσουν από τη μία πλευρά τις γυρνάω από την άλλη και αφού γίνουν τις τοποθετώ σε χαρτοπετσέτες και τις περιχύνω με μέλι- κανέλα ή μέλι-Κατίκι Δομοκού σε κρέμα.
Καλή σας όρεξη!

Τάρτα με ελβετική μαρέγκα και γλυκό δαμάσκηνο

image
Συνταγή:
Βάση:
1)Η ίδια συνταγή που καναμε για το μπισκότο του τσιζκέικ παραπάνω.
2)Μια γλυκιά βάση τάρτας ή
3)250 γραμ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
40 ζάχαρη
40 βούτυρο μαλακό
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
100 γραμ. γάλα Το υλικό επαρκεί για 4 πυρεξάκια ατομικά, βουτυρώνουμε το πυρέξ κ απλώνουμε τη ζύμη(βλέπε συνταγή αλμυρής τάρτας που έχω κάνει)
Στους 185 βαθμούς σε εαντιστάσεις πάνω κάτω ψήνω για 25′ περίπου,ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μου κ ελέγχω με το μαχαίρι ή την οδοντογλυφίδα αν βγουν στεγνά, σταματάω να ψήνω.
Αφήνω τη ζύμη να κρυώσει μέσα στο πυρέξ κ με ένα μαχαιράκι την ξεκολλάω προσεκτικά(βγαίνει πολύ έυκολα) κ την αναποδογυρίζω σε ένα πιάτο. Από πάνω βάζω είτε κρέμα ζαχαροπλαστικής, είτε το μείγμα που έκανα με κατίκι Δομοκού και μέλι Κρήτης. Πάνω από την κρέμα μου βάζω μαρέγκα και κανέλα ή σιρόπι από οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού επιθυμώ.
Υλικά μαρέγκας:
Ασπράδια αυγού(4), ζάχαρη κρυσταλλική (250 γραμ.) ή άχνη (250 γραμ.), ανάλογα με το αν θα βάλω σε μπεν μαρί τα ασπράδια με τη ζάχαρη για 4 λεπτά και θα ανακατεύω με το σύρμα συνεχώς. Βανίλια φυσικό εκχύλισμα 1 κ. γλ. ή 1 κ. γλ. βανίλια σε σκόνη. 1κ. γλ. στυμμένο λεμόνι. Αναμειγνύω ζάχαρη, ασπράδια αυγών και λεμόνι σε ανοξείδωτο heatproof μπολ ή στην ανοξείδωτη μπασίνα του μίξερ μας το οποίω το τοποθετώ πάνω από ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει,σε μπεν μαρί δηλαδή για 4 περίπου λεπτά με το σύρμα ,ανακατευω συνεχώς και με γρήγορες κινήσεις μέχρις ώτου να διαπιστώσω στην αφή ότι έχει λίωσει η ζάχαρη.Κατόπιν, μεταφέρω το ανοξείδωτο μπολ του μίξερ στη θήκη του ηλεκτρικού μου μίξερ και ξεκινώντας με χαμηλή ταχύτητα προχωράω στην υψηλή και χτυπάω με το σύρμα για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να σφύξει η μαρέγκα μου.

Μπορούμε να παραλείψουμε το μπεν μαρί αν βάλουμε άχνη ζάχαρη, απλά τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα αυγά μας είναι βιολογικά και πιστοποιημένα και όχι από κάποιο κοτέτσι ελευθέρας βοσκής ακόμα και αν είναι από άτομο που ξέρουμε, διότι το αυγό δε θα το θερμάνουμε όυτε στο ελάχιστο αν επιλέξουμε αυτή τη διαδικασία, μόνο όσο θα ”ψηθεί ” με την άχνη ζάχαρη. Αν θέλουμε να το δώσουμε σε έγγυες ή σε μικρά παιδιά ακολουθούμε τη μέθοδο του μπεν μαρί ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αλλά και πάλι χρησιμοποιηούμε για καλό και για κακό πιστοπιημένα βιολογικά αυγά από το σούπερ μάρκετ.

Αν δε τη χρησιμοποιήσω κατευθείαν, σκεπάζω το μπολ με μια μεμβράνη και την τοποθετώ στο ψυγείο. Αντέχει για 5 μέρες τουλάχιστον.
Καλή σας όρεξη!