Τάρτα με ελβετική μαρέγκα και γλυκό δαμάσκηνο

image
Συνταγή:
Βάση:
1)Η ίδια συνταγή που καναμε για το μπισκότο του τσιζκέικ παραπάνω.
2)Μια γλυκιά βάση τάρτας ή
3)250 γραμ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
40 ζάχαρη
40 βούτυρο μαλακό
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
100 γραμ. γάλα Το υλικό επαρκεί για 4 πυρεξάκια ατομικά, βουτυρώνουμε το πυρέξ κ απλώνουμε τη ζύμη(βλέπε συνταγή αλμυρής τάρτας που έχω κάνει)
Στους 185 βαθμούς σε εαντιστάσεις πάνω κάτω ψήνω για 25′ περίπου,ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μου κ ελέγχω με το μαχαίρι ή την οδοντογλυφίδα αν βγουν στεγνά, σταματάω να ψήνω.
Αφήνω τη ζύμη να κρυώσει μέσα στο πυρέξ κ με ένα μαχαιράκι την ξεκολλάω προσεκτικά(βγαίνει πολύ έυκολα) κ την αναποδογυρίζω σε ένα πιάτο. Από πάνω βάζω είτε κρέμα ζαχαροπλαστικής, είτε το μείγμα που έκανα με κατίκι Δομοκού και μέλι Κρήτης. Πάνω από την κρέμα μου βάζω μαρέγκα και κανέλα ή σιρόπι από οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού επιθυμώ.
Υλικά μαρέγκας:
Ασπράδια αυγού(4), ζάχαρη κρυσταλλική (250 γραμ.) ή άχνη (250 γραμ.), ανάλογα με το αν θα βάλω σε μπεν μαρί τα ασπράδια με τη ζάχαρη για 4 λεπτά και θα ανακατεύω με το σύρμα συνεχώς. Βανίλια φυσικό εκχύλισμα 1 κ. γλ. ή 1 κ. γλ. βανίλια σε σκόνη. 1κ. γλ. στυμμένο λεμόνι. Αναμειγνύω ζάχαρη, ασπράδια αυγών και λεμόνι σε ανοξείδωτο heatproof μπολ ή στην ανοξείδωτη μπασίνα του μίξερ μας το οποίω το τοποθετώ πάνω από ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει,σε μπεν μαρί δηλαδή για 4 περίπου λεπτά με το σύρμα ,ανακατευω συνεχώς και με γρήγορες κινήσεις μέχρις ώτου να διαπιστώσω στην αφή ότι έχει λίωσει η ζάχαρη.Κατόπιν, μεταφέρω το ανοξείδωτο μπολ του μίξερ στη θήκη του ηλεκτρικού μου μίξερ και ξεκινώντας με χαμηλή ταχύτητα προχωράω στην υψηλή και χτυπάω με το σύρμα για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να σφύξει η μαρέγκα μου.

Μπορούμε να παραλείψουμε το μπεν μαρί αν βάλουμε άχνη ζάχαρη, απλά τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα αυγά μας είναι βιολογικά και πιστοποιημένα και όχι από κάποιο κοτέτσι ελευθέρας βοσκής ακόμα και αν είναι από άτομο που ξέρουμε, διότι το αυγό δε θα το θερμάνουμε όυτε στο ελάχιστο αν επιλέξουμε αυτή τη διαδικασία, μόνο όσο θα ”ψηθεί ” με την άχνη ζάχαρη. Αν θέλουμε να το δώσουμε σε έγγυες ή σε μικρά παιδιά ακολουθούμε τη μέθοδο του μπεν μαρί ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αλλά και πάλι χρησιμοποιηούμε για καλό και για κακό πιστοπιημένα βιολογικά αυγά από το σούπερ μάρκετ.

Αν δε τη χρησιμοποιήσω κατευθείαν, σκεπάζω το μπολ με μια μεμβράνη και την τοποθετώ στο ψυγείο. Αντέχει για 5 μέρες τουλάχιστον.
Καλή σας όρεξη!