Μαρμελάδα βερύκοκο

20130712_15170020130712_16310720130712_164747 20130712_17005420130712_16494920130712_165003 20130712_16361020130712_16304820130712_17391320130712_165826

Συνταγή:

3 κιλά μπεμπέκου βερύκοκο, μαλακά, έχουν λεπτή φλούδα

3 κιλά ζάχαρη

Κόβουμε τα βερύκοκα στη μέση και βγάζουμε το κουκούτσι και τα βάζω στην κατσαρόλα μία στρώση βερύκοκα κ μετά μια στρώση ζάχαρη, η τελευταία στρώση θα είναι ζάχαρη και σκεπάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας και κάθε ένα τρίωρο(σύνολο περίπου 3 φορές σε μία μέρα) αδειάζω το σιρόπι που βγαίνει, γέρνοντας την κατσαρόλα με το καπάκι μισόκλειστο ώστε να στάζει μόνο το ζουμί σε μια δεύτερη κατσαρολα. Η ζάχαρη αφυδατώνει τα βερύκοκα.

Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να έχει γίνει όλη η ζάχαρη σιρόπι. Το βράδυ αφήνουμε σκεπασμένα τα βερύκοκα και την άλλη κατσαρόλα με το σιρόπι επίσης σκεπασμένη.

Το πρωί μόνο το ζουμί βράζουμε για να πήξει το σιρόπι και κάθε τόσο με ενα κουτ. της σούπας στάζουμε σε ένα πιατάκι του καφέ για να δούμε πόσο έχει πήξει,πολύ πριν γίνει καραμέλα σταματάμε το βράσιμο.

Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε πιο είναι το σημείο που γίνεται σιρόπι, το πιατάκι του καφέ με 1 κουταλια της σούπας σιρόπι το βάζω για μισό λεπτό στην κατάψυξη και ελέγχω μετά αν στάζει σε μορφή κόμπων. (Ξαφρίζω το ζουμί σε όλη τη διάρκεια του βρασμού μέχρις ότου να γίνει σιρόπι,βλέπε φώτο)

Όταν γινει σιροπι ρίχνω τα βερύκοκά μου μέσα στο σιρόπι και τα αφήνω να βράσουν ξαφρίζοντάς τα συνέχεια.

Κατόπιν, ρίχνω το χυμό απο 2 κρασοπότηρα λεμόνι, μετά συνεχίζω το ξάφρισμα και το κάνω ξανά σιρόπι.

Απολυμαίνω τα γυάλινα βαζάκια για μαρμελάδα και αδειάζω τη ζεστή μαρμελάδα, αλλά όχι πολύ καυτή ούτως ώστε να μη σπάσει το βάζο. Αφήνω στο βαζάκι μισό δάχτυλο κενό, το σκεπάζω με το ειδικό καπάκι του βάζου για μαρμελάδα,κατά προτίμηση όχι πλαστικό και γυρνάω το βαζάκι ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Έτσι έχει κλείσει αεροστεγώς.

Τα γυρίζω όρθια αφού έχουν κρυώσει και τα αποθηκεύω στο ψυγείο. Διατηρούνται στο ψυγείο για  1 χρόνο.

Καλή σας όρεξη!