Παπουτσάκια με κιμά

20140317-094114.jpg

20140317-094140.jpg

Συνταγή:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι (μόλις ζεσταθεί) βάζω εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του σκεύους. Μόλις πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία και το λάδι προσθέτω ένα μεγάλο λεπτοκομμένο κρεμμύδι -ή 2- και 1-2 σκελίδες σκόρδο και τα τσιγαρίζω για 1-2 λεπτά έχοντας προσθέσει 3-4 πρέζες αλάτι και πιπέρι( σε περίπτωση που έχουμε ευαιρέθιστο έντερο βράζουμε το κρεμμύδε σε νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν το βάλουμε στο λάδι). Κατόπιν προσθέτω 1/2 κιλό -ή 1 κιλό- κιμά, ανάλογα τον αριθμό των ατόμων που θα φάνε. Αφού φύγει το ροζοκόκκινο χρώμα του κιμά και γίνει ανοιχτό καφέ, σταματάμε να τον ανακατεύουμε και ρίχνουμε 2 φρεσκοκομμένες ντομάτες ή μια συσκευασία χυμό ντομάτας και δύο φύλλα δάφνης. Αφού πάρει μια βράση και η ψιλοκομμένη ντομάτα ρίχνουμε αν θέλουμε και 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί και αφήνουμε 5-10 λεπτά το φαγητό ακόμα να βράζει για να φύγει το αλκοόλ. Μετά το μαγείρεμα αφαιρώ τα φύλλα δάφνης.
Κόβουμε τις μετρίου μεγέθους μελιτζάνες στα δύο και αφαιρούμε τις 2 κορυφές της. Στη συνέχεια, βγάζω τα σποράκια από μέσα αν έχουν και τις βάζω σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν για ένα τέταρτο της ώρας τουλάχιστον και κατόπιν τις ξεπλένω με άφθονο νερό και στις στίβω για να φύγει η πικράδα και το πολύ αλάτι. Τις βάζω σε ταψί σε απλωμένη λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και στο τέλος προσθέτω τον κιμά και ψιλοκομμένες ντομάτες στην κορυφή για ένα εικοσάλεπτο ακόμα. Εναλλακτικά, περνάω τις μελιτζάνες μου από το τηγάνι( τις τηγανίζω για να μαλακώσουν) και στο τέλος τις βάζω σε λάδόκολλα με τον κιμά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις πάνω κάτω για ένα εικοσάλεπτο. Προσθέτω λεπτοκομμένες πατατούλες στη λαδόκολλα για το τελευταίο εικοσάλεπτο περιχύνοντάς τες με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή σας όρεξη!