Ψωμάκι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις (15 ώρες ξεκούραση ζύμης τουλάχιστον)

image
Συνταγή:
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μαγιά ξηρή 8 γραμ. ή ένας κύβος μαγιά νωπή από το αρτοποιείο της γειτονιάς σας(τους ζητάτε μαγιά για ψωμί με 400 γραμ. αλεύρι)
1-2 πρέζες αλάτι θαλασσινό
Νερό θερμοκρασίας δωματίου, όσο πάρει ώστε κατά το ζύμωμα να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 2-3 κουτ. σούπας (προαιρετικά)

Επικάλυψη ψωμιού πριν μπει στο φούρνο:
Ρίγανη 1-2 πρέζες, όχι παραπάνω για να μην πικρίσει, χοντρό αλάτι θαλασσινό 1-2 πρέζες, σουσάμι ωμό κατά βούληση και λίγο νερό βρύσης.

Τοποθετούμε τη ζύμη για 1-2 ώρες σε γυάλινη ή πορσελάνινη γαβάθα και καλύπτουμε τη γαβάθα ώστε να μένει ζεστή η ζύμη π.χ. με μια πετσέτα κουζίνας. Κατόπιν βάζουμε τη ζύμη μας για 10-15 ώρες, έτσι όπως είναι σκεπασμένη, στο ψυγείο(θερμοκρασία περίπου 5 βαθμοί Κελσίου) και μετά την απομακρύνουμε από το ψυγείο και τη βάζουμε στον πάγκο μας σκεπασμένη μέχρι να πάρει η ζύμη θερμοκρασία δωματίου. Πρατηρούμε ότι συνέχιζε να παίρνει όγκο και μέσα στο ψυγείο.
Ζυμώνουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, για τελευταία φορά, για να φύγει από μέσα ο αέρας και κάνω μία στρογγυλή μπάλα το ζυμάρι μου και το “σουρωμένο” κομμάτι της ζύμης το βάζω να ακουμπάει στο λαδωμένο ταψί μου.(εναλλακτικά απλώνουμε στο ταψί ειδική λαδόκολλα ψησίματος)
Βρέχω τα χέρια μου με νερό βρύσης και περνάω τις παλάμες μου με απαλές κινήσεις πάνω απο την επιφάνεια του ψωμιού(το πάνω μέρος του) ή το ραντίζω ελαφριά και μετά το πασπαλίζω με την αλατορίγανη και το σουσάμι. Αν έχω υπομονή, αφήνω το ψωμάκι να ξεκουραστεί για 1 ώρα πάνω στον πάγκο μου πριν το βάλω στο φούρνο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, για τρία τέταρτα, σε αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς Κελσίου ή στο ειδικό πρόγραμμα για ψωμί(αν έχει ο φούρνος μας). Ελέγχω αν έγινε το ψωμάκι μου, μετά τα 40 πρώτα λεπτά, πιο πριν δεν ανοίγω την πόρτα του φούρνου μου, με μαχαίρι, το οποίο το μπήγω στο κέντρο του ψωμιού και ελέγχω αν έχει βγει υγρό. Μέχρι να βγεί το μαχαίρι σχεδόν χωρίς υγρασία, το ψωμί μου δεν έχει γίνει και δε σταματάω το ψήσιμο, αν δω ότι η πάνω επιφάνεια του ψωμιού έχει πάρει κατά το ψήσιμο πολύ χρώμα, χαμηλώνω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλή σας όρεξη!