Τάρτες με πράσο

image

image

image

image
Συνταγή:
2 πράσα μεγάλα,μαζί με το πράσινο φύλλωμα(το μισό φύλλωμα κόβω αν είναι τρυφερά τα πράσα και δεν έχουν ίνες)
1/2 κρεμμύδι
θαλασινό αλάτι
μαύρο πιπέρι
τυρί φέτα
1 αυγό βιολογικό
κασέρι
γάλα πλήρες
στραγγιστό γιαούρτι 1 κ. σ.
ελαιόλαδο
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος(κρύο κομμένο σε κομματάκια)
1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής
1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι θαλασσινό
πολύ λίγο νερό(όσο λιγότερο,τόσο καλύτερα)
Εκτέλεση:
Τρίβω με το χέρι το βούτυρο με το αλεύρι να ενσωματωθεί, προσθέτω κατά το ζύμωμα το αλάτι, τη ζάχαρη, 1 κρόκο αυγού και λίγο νερό ίσα ίσα για να μπορεί να γίνει 1 μπαλίτσα το ζυμάρι μας.
Σε 2 πυρέξ μικρά , αν δεν έχω βάση τάρτας, αφού τα λαδώσω, κόβω τη μπαλίτσα στη μέση και πιέζω με το χέρι μου ώστε να καλύψει η ζύμη όλο τον πάτο των πυρέξ και το μισό τοίχωμα. Τοποθετώ τα πυρέξ στο ψυγείο για 1/2 ώρα, ώσπου να προθερμάνω το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις και βράσω σε ένα κατσαρολάκι το πράσο κομμένο σε ροδέλες, μαζί με λίγο κρεμμυδάκι για ένα εικοσάλεπτο, μαζί με αλάτι και πιπέρι, κατόπιν προσθέτω ελαιόλαδο 4 κ. σ. και ανακατεύω. Xωρίζω τη γέμιση της τάρτας στα 2 και στο ένα τμήμα προσθέτω τραχανά, κατά προτίμηση λαχανικών, 1 κ. σ. γεμάτη γιαούρτι, 1 σφηνάκι γάλα πλήρες, 1 φέτα τυρί φέτα και κασέρι. Στο άλλο τμήμα προσθέτω το ασπράδι του αυγού που ξεχώρισα και τυράκι.
Αφού βγάλω τα πυρέξ από το ψυγείο τα ψήνω με το ζυμάρι απλωμένο για 15΄. Τα απομακρύνω από το φούρνο και τον χαμηλώνω στους 180 βαθμούς , προσθέτω τη γέμιση από πάνω και αφήνω τα τοιχώματα με τη ζύμη ακάλυπτα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για άλλο ένα τέταρτο και αν χρειαστεί ρίχνω άλλο ένα σφηνάκι γάλα κ στα 2 μόνο στη γέμιση, να μην χυθεί στο ζυμάρι γιατί θα κολλήσει στο πυρέξ. Ψήνω για άλλο ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς κελισίου ή για όσο χρειαστεί, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.
Σερβίρεται ζεστή! Καλή σας όρεξη!