Κέικ βανίλια -πορτοκάλι

image

image

image

Υλικά:
1 συσκευασία αλέυρι φαρίνα(την κλασική κόκκινη για κέικ)
4 αυγά μεγάλα
250 γραμ. βούτυρο αγελάδος
1 φλυτζάνι ζάχαρη (μπορείτε να προσθέσετε και παραπάνω αν το θέλετε πολύ γλυκό)
1 πρέζα αλάτι
1,5 φλυτζάνι γάλα πλήρες ή 1 φλύτζάνι γάλα και 0,5 γιαουρτάκι ατομικό χωρίς την πέτσα
1 πορτοκάλι ζουμερό στυμμένο, αν θέλετε προσθέτετε και το τρίμμα 0,5 πορτοκαλιού(μόνο αν είναι βιολογικό το πορτοκάλι,δηλ. χωρίς κερί στην επιφάνειά του και το έχετε πλύνει καλά πρώτα). Πρώτα ξύνουμε το πορτοκάλι και κατόπιν το στίβουμε.
0,5 κ. γλ. βανίλια σκόνη (2 μικρές βανίλιες δηλαδή) ή φυτική βανίλια υγρής μορφής 1κ. γλ.
Δεν είναι απαραίτητη η χρήση μίξερ, μπορούμε και με το χέρι μας ή με τη βοήθεια φορητού μίξερ ή απλά του σύρματος,πρώτα αναμυγνείω πολύ καλα το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη και κατόπιν συνεχίζω να ανακατεύω προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά και μετά το γάλα, το ξύσμα,τις βανίλιες το χυμό πορτοκάλι και το αλάτι. Στο τέλος προσθέτω το αλεύρι και δεν ανακατεύω σχολαστικά και πολύ για να μη σφίξει το κέικ μου! ϊσα ίσα να ενσωματωθεί το αλέυρι στο μείγμα μου!
Βουτυρώνουμε την κλασική βάση για κέικ, κατά προτίμηση ανοξείδωτη, και ψήνουμε σε προθερμασένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω για 60′ στη μεσαία σχάρα του φούρνου(ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας).
Όταν βγάλουμε το ψημένο κέικ από το φούρνο μας, το αφήνουμε να κρυώσει για 10′ τουλάχιστον και με λεπτό μαχαιράκι το διαχαρίζουμε προσεκτικά από την ανοξείδωτη φόρμα του κέικ κατα μήκους όλων των καθέτων επιφανειών της φόρμας και της κεντρικής στρόγγυλης. Και μετά γίνεται πολύ εύκολο το ξεφορμάρισμα!
Καλή σας όρεξη!