Το πρωινό του ταξιδιώτη


Ξυπνάμε νωρίς από κεκτημένη ταχύτητα, αδειάζουμε τον πάγκο της κουζίνας, τον καθαρίζουμε και απλώνουμε πάνω τα λάφυρα του ταξιδιού.


Τον καφέ τον πήραμε από κατάστημα κούριερ προτού κατευθυνθούμε για το σπίτι, οργάνωση όχι αστεία. Την κατσικίσια γραβιέρα την αγοράσαμε κάνοντας check out από το ξενοδοχείο.


Στο παραδοσιακό τυροκομείο Δ. Μπούμπα είχαμε πάει σε προηγούμενη επίσκεψή μας, επί του παρόντος βρίσκεται σε μετεγκατάσταση στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων. Ο Κώστας Μπούμπας είναι 4η γενιά τυροκόμος, αφού τελείωσε τη γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, έκανε μετεκπαίδευση στην Ιταλία. Οι πρώτες του σπουδές ήταν πάνω στα Χρηματοοικονομικά. Παγωτό του ιδίου μπορείτε να βρείτε από Μάρτη και για 8 μήνες σε χώρο απέναντι από το κατάστημά του. Η πρώτη ύλη είναι πρόβειο γάλα, αλλά το καλοκαίρι, όταν εγκυμονούν οι προβατίνες, το γάλα είναι γίδινο / αγελαδινό από συνεργαζόμενο κτηνοτρόφο. Οι γεύσεις του παγωτού είναι μύρτιλο -από τοπικές μονάδες-, γιαούρτι, βανίλια, κακάο, cookies, φρούτα εποχής -όπως καρπούζι- και sorbet λεμόνι.


Επιστρέφουμε στο πρωινό μας που περιλαμβάνει τοστ*, λαγάνα ολικής γεμισμένη με κατσικίσια Γραβιέρα** Δ. Μπούμπα, και εσπρέσο από τον παραγωγό Abdon Quilla Ochochoque.
Origin: Alto Inambari, στην πόλη Puno, Peru
Process: Washed
Varietals: Typica, Bourbon, Geisha
Altitude: 1700 m.
Το προφίλ του καφέ είναι αρωματικό και ταυτόχρονα αυστηρό, τανικό με υψηλή οξύτητα, medium σώμα και μακρά επίγευση.


Όπως κάθε φορά ανυπομονούσα και τώρα να γυρίσουμε στη θαλπωρή του σπιτιού μας και να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, συγγενείς και φίλους.

*Το τοστ, όπως και κάθε αναθερμασμένο αμυλούχο τρόφιμο, λειτουργεί κατά την πέψη όπως οι φυτικές / διαιτητικές ίνες, που τα πεπτικά μας ένζυμα δεν μπορούν να τις υδρολύσουν- άπεπτο άμυλο. Τα μόρια αμυλόζης δημιουργούν συμπλέγματα αλυσιδών οργανωμένα στο χώρο όπως οι κρύσταλλοι και η παγκρεατική α-αμυλάση δεν τα σπάει. Στη χλωρίδα του παχέως εντέρου πέπτονται σε κάποιο βαθμό. Ζωμώνονται και δημιουργούν βουτυρικό οξύ (προιόν ζύμωσης από χλωρίδα ανθεκτικού στην πέψη αμύλου) το οποίο σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, μαζί με άλλους παράγοντες, συμβάλει στην υγεία του παχέος εντέρου. Το ψωμί δεν το τοστάρουμε για πολύ ώρα στην τοστιέρα για να αποφύγουμε την παραγωγή ακρυλαμιδίου και της Μaillard αντίδρασης- ρόδισμα ψωμιού, αν και ο οργανισμός μας, ως είδος που συνεχώς εξελίσσεται, έχει αποκτήσει κάποια αντοχή στα παράγωγα της Maillard αντίδρασης, αλλά όχι στου ακρυλαμιδίου, που είναι επιβλαβές για την υγεία μας.