Παρευρέθηκα, κατόπιν πρόσκλησης, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Εφαρμογή καινοτόμου συστήματος εκτροφής προβάτων και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στη Ζάκυνθο -Καινοτόμες φάρμες-» με ταυτόχρονη γευστική δοκιμή.

Το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα απέστειλε πρόσκληση  με τίτλο: «Γνωρίζοντας το πρόβατο φυλής Ζακύνθου και τα προϊόντα του» σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Εφαρμογή καινοτόμου συστήματος εκτροφής προβάτων και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στη Ζάκυνθο -Καινοτόμες φάρμες-» με ταυτόχρονη γευστική δοκιμή στο φιλόξενο σεμιναριακό χώρο Geogastronomy Tourism Events του Γιώργου Παλησίδη, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Μέλη Ε.Ο.:

-Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα*

-Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

-6 Κτηνοτρόφοι

-Αγροτικός Ελαιουργικός Σταφιδικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου

-Εταιρεία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης TRANSCOOP.

Με τη διαχείριση προτύπων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ασχολήθηκαν οι:

Δρ. Λουκία Αικατερινιάδου -Επιστημονική υπεύθυνη- (διευθύντρια ερευνών*)

Δρ. Ηλίας Μπουζαλάς (Κύριος Ερευνητής*)

Δρ. Μπουκουβάλα Ευρυδίκη (Κύρια Ερευνήτρια*)

Δρ. Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος (καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, με επιστημονικό πεδίο την αναπαραγωγή παραγωγικών ζώων)

Με τις αναλύσεις και την ανάπτυξη των τυριών ασχολήθηκαν οι:

Δρ. Σαμούρης Γεώργιος (διευθυντής ερευνών*) και

Δρ. Ψωμάς Ευδόξιος (κύριος ερευνητής*)

Το πρόβατο φυλής Ζακύνθου (αυτόχθονη φυλή προβάτων) είναι ζώο ιδιαίτερα παραγωγικό σε γάλα, δίνει καλές αποδόσεις και σε κρέας. Το συναντάμε στη Ζάκυνθο καθαρό, αλλά και σε διασταύρωση με άλλες φυλές.

Η εκτροφή των αιγοπροβάτων είναι ημιεκτατική, δηλαδή βόσκουν σε δημόσιους/ιδιωτικούς βοσκοτόπους πεδινούς ή ορεινούς (Η χλωρίδα της Ζακύνθου -βλέπε πχ. αρωματικά της βότανα- συνεισφέρει στο γευστικό προφίλ του γάλακτος αιγοπροβάτων του νησιού) και η διατροφή τους συμπληρώνεται με τη χρήση ζωοτροφών, χονδροειδών και συμπυκνωμένων.

Το πρόβατο φυλής Ζακύνθου είναι αρκετά ανθεκτικό σε ασθένειες και καλά προσαρμοσμένο στις συνθήκες του νησιού και αξίζει να διασωθεί. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός εκτρεφόμενων προβάτων βαίνει μειούμενος, λόγω της αύξησης του κόστους εκτροφής, επίσης οι βοσκότοποι του νησιού έχουν υποβαθμιστεί. Γι αυτό το λόγο συστάθηκε και η «Ένωση προβάτων της Φυλής Ζακύνθου» για να διασωθεί δηλαδή η σπάνια αυτή φυλή προβάτου και να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή του νησιού, ώστε να υπάρχει η πρώτη ύλη για την παραγωγή των τυριών. Τα εν λόγω τυριά παρασκευάζονται στο νησί της Ζακύνθου σε οικοτεχνίες και τυροκομεία. Η παραγόμενη ποσότητα είναι μικρή και επαρκεί κυρίως για να καλυφθεί η αγορά της Ζακύνθου. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σφαγείο στο νησί αυξάνει και αυτό το κόστος κρεατοπαραγωγής.

Κάποιες προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία μιας κτηνοτροφικής μονάδας θα μπορούσε να είναι η Δια Βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκτροφέων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος τους, ενσωματώνοντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, το οποίο έχει με τη σειρά του ως συνέπεια τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων αγαθών, την τυποποίηση του προϊόντος, την ικανότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, την αυξημένη παραγωγικότητα, την αύξηση του κέρδους, τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου. Η Πολιτεία πρέπει να είναι αρωγός στο επάγγελμα των κτηνοτρόφων καθώς και κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι επίσης καλοδεχούμενη, ώστε οι κτηνοτρόφοι να διαβιούν με αξιοπρέπεια και τα αγαθά τους να κερδίζουν σε αξία και ανταγωνιστικότητα, αλλά να κερδίσουν ενδεχομένως και προστασία μέσω ενός συστήματος ποιότητας.

Το πρόβειο γάλα σε ανάμειξη με το αίγιο χρησιμοποιείται στη Ζάκυνθο για την παραγωγή των εμβληματικών τυριών:

Λαδοτύρι Ζακύνθου – Παράγεται παραδοσιακά από γάλα προβάτου Ζακύνθου και η νοστιμιά του έγκειται στην ιδιαίτερη μικροχλωρίδα του. Παραμένει 3 μήνες-1 χρόνο σε ελαιόλαδο-ΠΓΕ Ζάκυνθος, όπου και ωριμάζει, αναπτύσσοντας τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά του συστατικά και την πλούσια γεύση του –

 και Πρέντζα Ζακύνθου- φρέσκο μαλακό τυρί, πικάντικο και αλμυρό. Συνοδεύει συνήθως σαλάτες.

Στα πλαίσια του έργου αναλύθηκαν και παρασκευάστηκαν τα παραδοσιακά αυτά τυριά, δηλαδή το Λαδοτύρι Ζακύνθου, καθώς και το Λαδοτύρι Ζακύνθου με την προσθήκη σταφίδας, επίσης η Πρέντζα Ζακύνθου και η Πρέντζα Ζακύνθου με την προσθήκη σταφίδας, ώστε να συνδυαστούν τρία εμβληματικά προϊόντα του νησιού: Η ΠΟΠ Σταφίδα Ζακύνθου, το ελαιόλαδο ΠΓΕ  Ζάκυνθος και τα ανωτέρω τυριά.

Στη γευστική δοκιμή απολαύσαμε:

-Μπούτι πρόβειου κρέατος μαγειρεμένο (sous vide) μαζί με καραβίδες ψητές, ένας πρωτότυπος συνδυασμός που ακολουθεί τις γαστρονομικές τάσεις. (Οι καραβίδες ήταν από τις μηχανότρατες της Μηχανιώνας)

-Σουβλάκι από πρόβειο μπούτι μαριναρισμένο με ανθό αλατιού και λεμονοθύμαρο.

-Φετούλες από πρόβειο μπούτι τσιγαρισμένο και σβησμένο με λεμόνι.

-Ριζότο -με ζουμί από το πρόβειο κρέας- με φρέσκια τρούφα, πρόβειο τυρί, πρόβειο κρέας και ξύδι.

-Παγωτό -φράουλα και lime- από πρόβειο γάλα.

Γευθήκαμε επίσης, τα προαναφερόμενα τυριά, καθώς και Μανούρι Κεφαλονιάς.