Κοτόπουλο με ρύζι, θυμάρι, ξύσμα βιολογικού λεμονιού

image

Συνταγή:
Το ψητό κοτόπουλο που μας περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα μπορούμε εύκολα και γρήγορα να το αξιοποιήσουμε την επομένη. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο (1/2 κοτόπουλο) και πετάμε τα υπόλοιπα. Το μέγεθος κάθε κομματιού το κόβουμε σε μέγεθος μιας μπουκιάς περίπου. Σε μια κατσαρόλα βάζω λάδι ίσα ίσα να σκεπαστεί ο πάτος και 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το τσιγαρίζω ελαφρώς και ρίχνω 500 γραμ. ρύζι και ανακατέβω. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι, όχι πολύ, διότι το κοτόπουλο δεν ξεχνώ ότι ήταν ήδη καρυκευμένο. Ρίχνω το ψαχνό κοτόπουλο σε κομματάκια και ανακατέυω άλλη μία φορά. Το νερό το προσθέτω σε αναλογία 1 ρύζι 1,5 νερό, δηλ σε κάθε 1 ποτήρι ρυζιού ρίχνω 1,5 ποτήρι νερό. Αυτή η αναλογία είναι ιδανική για χύτρα, σε περίπτωση όμως που χρησιμοποιήσω κατσαρόλα με καπάκι, προσθέτω λίγο παραπάνω νερό μετά το 1ο δεκάλεπτο βρασμού. Βράζω για άλλα 3 λεπτά και αφήνω σε κρύα εστία να ρουφήξει το υπόλοιπο νερό με σκεπασμένο πάντα καπάκι. μόλις το ρύζι μαλακώσει ξεσκεπάζω την κατσαρόλα, σερβίρω και αφήνω ανοιχτή την κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει πλήρως το φαγητό για να μη λασπώσει. Συντηρείται στο ψυγείο σκεπασμένο αφού κρυώσει για 1-2 μέρες.
Προσθέτω σε κάθε μερίδα ξύσμα βιολογικού λεμονιού 1 πρέζα και 1 πρέζα θυμάρι, συνοδεύω το φαγητό μου με γιαούρτι ή τυρί φέτα.
Καλή σας όρεξη!